ראיית עומק היא היכולת לראות את העולם בצורה תלת מימדית. זו תוצאה של פענוח המבוצע על ידי המוח, לתמונה או לתמונות דו-מימדיות הנקלטות על הרשתית.
ראיית עומק מדויקת יותר כאשר יש שתי עיניים פעילות (ראייה דו-עינית), אך אפשרית גם כאשר מביטים בעין אחת בלבד.
ראיית העומק המתאפשרת על-ידי שתי העיניים נובעת בעיקר מהמיזוג התפיסתי במח של שתי תמונות, אחת מכל עין. בשל מיקומן השונה של העיניים, כל עין רואה חפץ עליו אנו מתבוננים בזווית מעט שונה ו/או במרחק שונה מעט. מיזוג שתי תמונות אלה, השונות במעט זו מזו מתורגמים על ידי המח לתמונה תלת-מימדית.
ליקויים במערכת הדו-עינית עלולים לפגוע ביכולת זו כמו למשל במקרי פזילה, איבוד ראייה בעין אחת, מחלה וכו'.
חשוב לדעת כי קיימת משמעות למועד תחילת קיומו של הליקוי.
קיים הבדל בין אדם שנולד עם ראייה בעין אחת בלבד, לבין אדם שאיבד ראייה בעין אחת בילדותו המוקדמת, ובין אדם שאיבד ראייה בעין אחת בהיותו בוגר.
במקרה של ילד שנולד עם עין פעילה אחת, או שאיבד ראייה בעין אחת בגיל צעיר, המוח ילמד להתבסס על הרמזים החד-עיניים לראיית עומק בשל העדר ראייה דו-עינית משלב התחלתי או מוקדם מאוד בחיים.
לעומת זאת, אדם שנפגע בעין אחת בהיותו בוגר, יסבול מקושי בראיית העומק מכיוון שמערכת הראייה שלו למדה להתבסס על קיומן של שתי עיניים רואות.
ראיית העומק המתאפשרת על-ידי עין אחת בלבד מבוססת לרוב על נסיון חיים, כלומר היא תוצאה של ידע שאנו צוברים במהלך החיים.
להלן כמה דוגמאות לשימוש בידע נצבר ונסיון חיים בראיית עומק בעין אחת:
אנו יודעים מנסיונינו שכאשר עצם מסתיר לנו עצם אחר הראשון נמצא לפני השני.
בתמונה, עצמים גדולים נתפסים אצלינו כקרובים ועצמים קטנים כרחוקים וכך תמונה דו מימדית נראית לנו כתלת מימדית.
כשאנחנו מניעים את ראשינו מצד לצד עצמים שונים הנמצאים במרחקים שונים ינועו מצד לצד במהירויות שונות. עצמים קרובים יותר ינועו מהר יותר ואילו הרחוקים יותר ינועו לאט יותר. המוח שלנו לומד לתרגם את מהירות התנועה של העצמים למיקומם ביחס אלינו.
הנכם מוזמנים אלינו לבדיקת ראיה בחנות "אופטיקה אנדי" ברחוב בן עמי 53 בעכו.